Cuckoo International (MAL) Sdn Bhd

- Personal Data Notice -

In compliance with the Personal Data Protection Act 2010 and its regulations, this notice is issued to all our valued customers and/ or prospective customers. This Notice will inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/ or will be, collected and processed by us.

  1. Collection and processing of personal data

    We have collected and will collect your personal data to be processed by us and/ or on your behalf in the course of your present or future dealings with Cuckoo International (MAL) Sdn Bhd (Company No. 1102894-H) its subsidiary(ies), its associated company(ies), its joint venture partners, including of all of its shareholder(s), its director(s), its employee(s), its supplier(s), its contractor(s) and/ or its permitted person(s) (“we”, “our”, “us” or “Company”). Your personal data enables us to achieve the Purpose in clause 3 herein that are in connection with our business.

  2. Description of personal data

    The personal data that you will provide may include but not limited to your name, age, identity card number or passport number, address of correspondence, including office address, gender, date of birth, marital status, details of children and/or guardian(s), occupation, income range, contact information, including e-mail address, mobile number, house number, facsimile number, and office number, details of employer, details of dependants and/or family members, race, religion, nationality, photo.

  3. Purpose

    The collection and processing of personal data includes but not limited to the following purposes:

    1. Agreements & Arrangements
      • Entry into necessary agreements, contracts, memorandum, contest, and/or arrangements to purchase the products or services from us;
      • Credit assessments and other background checks as deemed necessary or appropriate by us;
      • Collection of outstanding payments from our clients under the agreements;
      • Delivery of notice, documents, forms, and other documents under the agreements, contracts, memorandum and/or arrangements;
      • Necessary performance of other obligations under the agreements, contracts, memorandum and/or arrangements;
    2. Services & Products
      • Delivery of our main services and products whether present or future, include Water Purifier, Air Purifier, Multi Pressure Cooker and others small home appliances, etc;
      • Customer relationship management procedures whichever we deem necessary and fit;
      • Client profiling activities in connection with our services and products;
      • Communication with you and delivery of information by e-mail, telecommunication means, including telephone calls or text messages or social media about products and services offered by Class Of Third Parties under clause 8 herein;
      • Such other purposes provided for in our particular services or products offered by us;
    3. Internal Record & External (Marketing)
      • Marketing of our products/ services to you whether present or future;
      • For purposes relating to any of the above, including but not limited to research, benchmarking and statistical analysis;
      • Internal record keeping;
    4. Legal Compliance
      • Prevention, hindrance, reporting of any crime including but not limited to fraud, bribery and money laundering; and
      • Compliance to any legal or regulatory requirements relating to the provision of our services/ products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any associated, subsidiary, related companies of our group.

  4. Sources

    The sources that we may obtain your personal data includes but not limited to booking forms, registration forms, online forms, agreements you have signed, name cards or any identity materials that you have distributed voluntarily; and business directory(ies) or listing(s) that you have subscribed to share your information, etc.

  5. Class of Third Parties

    Generally, your personal data with us will be kept confidential. You hereby consent and authorize us to disclose your personal data to the following categories of third parties:

    1. our associated, subsidiary, related companies of the Company;
    2. our business partners including business affiliates, retailers, distributors, agents, merchant that provide, supply, distribute or deal in general with our services or products in connection with our business and in relation to our loyalty programs and other programs;
    3. our auditors, business consultants, accountants, lawyers, research assistants, or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate;
    4. our sub-contractors or third party service or product providers as we deem necessary or appropriate, including outsourced property management or marketing companies or entities;
    5. any person to whom we are compelled to or required under law or in response to a local or state or federal authority, industry regulator, enforcement agency, statutory authority, court of laws, tribunal, arbitration centre, commission or council or association legally authorized by law.

  6. Your Obligations

    It is obligatory for you to supply your personal data to us in the most accurate manner. Failing which, we are unable to process your personal data on your behalf and for the Purpose stated in clause 3 herein and all relationships created or to be created between us shall then be terminated and ceased to be in effect immediately.

  7. Your Rights
    1. Right to request access to personal data

      You are entitled to request access to your personal data that is processed by us with reasonable notice.

    2. Right to request correction of personal data

      You are entitled to request the correction of your personal data which is inaccurate, incomplete or out-of-date, collected and held by us with reasonable notice.

    3. Right to limit/withdraw consent of processing of your personal data

      You are entitled to limit our processing of your personal data by expressly withdrawing in full, your consent given previously, in each case, including for direct marketing purposes subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable time period.

  8. Contact to make inquiries and complaints regarding personal data

    If you intend to exercise your rights in clause 7 or to make inquiries or complaints regarding your personal data, our policies, procedures in relation to processing your personal data, you may contact the relevant department as follows:

    Department : Cuckoo Malaysia Careline Team
    Contact No. : 1 800 08 1111 or 03-7453 8888
    Fax No. : 03-7453 8899
    E-mail address : info@cuckoo.com.my
    Postal address : A-20-4, Northpoint Offices, Mid Valley City. No. 1, Medan Syed Putra Utara, 59200, Kuala Lumpur, Malaysia.

  9. Other information

    You may visit our website www.cuckoo.com.my/pdpa-consent/ to learn more about our privacy policy.


Cuckoo International (MAL) Sdn Bhd

- Notis Data Peribadi -

Dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya, notis ini adalah dikeluarkan kepada semua pelanggan dan/atau bakal pelanggan kami yang dihargai untuk menerangkan hak anda berkaitan dengan data peribadi anda yang kami telah dan/atau akan mengutip, mengumpul dan/atau memproses.

  1. Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi

    Kami telah dan akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk urusan anda, pada masa kini atau masa depan, dengan Cuckoo International (MAL) Sdn Bhd (Company No. 1102894-H), anak syarikat, syarikat bersekutu dengannya, rakan kongsi usaha samanya, termasuk semua pemegang saham, pengarah, pekerjanya, pembekal, kontraktor dan/atau orang yang dibenarkan ("kami", atau" Syarikat"). Data peribadi anda membolehkan kami mencapai Tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan dalam klausa 3 disini yang berkaitan dengan perniagaan kami.

  2. Sifat Data Peribadi

    Data peribadi yang anda berikan termasuk tanpa tidak terhad kepada nama, umur, nombor kad pengenalan atau nombor paspot, alamat surat menyurat, alamat pejabat, jantina, tarikh lahir, status perkahwinan, butir-butir kanak-kanak dan/atau penjaga, pekerjaan, maklumat kenalan, termasuk alamat e-mel, nombor telefon bimbit, nombor telefon rumah, nombor faks, dan nombor telefon pejabat, butir-butiran majikan, butir-butiran tanggungan dan/atau ahli keluarga, bangsa, kewarganegaraan, gambar.

  3. Tujuan-Tujuan

    Kami mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan termasuk tanpa terhad kepada yang berikut:

    1. Perjanjian & Urus Niaga
      • Kemasukan segala perjanjian, kontrak, memorandum, dan/atau urusan yang perlu untuk membeli produk atau perkhidmatan kami;
      • Penilaian kredit dan semakan latar belakang lain yang kami fikir perlu atau sesuai;
      • Pungutan pembayaran tertunggak di bawah perjanjian-perjanjian;
      • Penyampaian notis, dokumen, borang, dan dokumen lain di bawah perjanjian-perjanjian, kontrak-kontrak, memorandum-memorandum dan / atau aturan urusan lain;
      • Pelaksanaan obligasi-obligasi lain yang perlu di bawah perjanjian-perjanjian, kontrak-kontrak, memorandum-memorandum dan/atau aturan urusan lain;
    2. Perkhidmatan & Produk
      • Penyampaian perkhidmatan utama kami dan produk kami sama ada pada masa kini atau masa depan, termasuk Penapis Air, Penapis Udara, Periuk Nasi Serba Boleh, Peralatan Rumah dan sebagainya;
      • Prosedur pengurusan hubungan pelanggan yang kami fikir perlu dan patut;
      • Pemprofilan aktiviti-aktiviti pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami;
      • Komunikasi dengan anda dan penyampaian maklumat melalui e-mel, secara telekomunikasi, termasuk panggilan telefon atau mesej teks atau media sosial tentang produk dan perkhidmatan yang kami tawarkan dan/atau ditawarkan oleh Kelas Pihak Ketiga seperti yang dinyatakan dalam klausa 8 di sini;
      • Tujuan-tujuan lain yang diperuntukkan dalam perkhidmatan atau produk khusus yang kami ditawarkan;
    3. Rekod Dalaman & Luaran (Pemasaran)
      • Pemasaran produk / perkhidmatan kami kepada anda sama ada pada masa kini atau masa depan;
      • Bagi tujuan-tujuan yang berkaitan dengan mana-mana di atas, termasuk tanpa terhad kepada penyelidikan, penanda aras dan analisisa statistik;
      • Penyimpanan rekod dalaman;
    4. Pematuhan Undang-Undang
      • Pencegahan, penghalangan, laporan bagi apa-apa jenayah termasuk tanpa terhad kepada penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram; dan
      • Pematuhan kepada mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan perkhidmatan / produk kami dan untuk mendedah di bawah keperluan mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, perintah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami atau mana-mana anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dalam kumpulan kami.

  4. Sumber

    Sumber-sumber data peribadi anda yang kami perolehi termasuk tanpa terhad kepada borang tempahan, borang pendaftaran, borang atas talian, perjanjian yang anda tandatangani, kad nama atau mana-mana bahan pengenalan yang anda sampaikan secara sukarela; dan direktori perniagaan atau senarai yang anda telah melanggan untuk berkongsi maklumat anda dan lain-lain.

  5. Kelas Pihak Ketiga

    Secara amnya, data peribadi anda yang kami kumpulkan akan dirahsiakan. Dengan ini, anda bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga yang berikut:

    1. syarikat bersekutu, anak syarikat, syarikat-syarikat yang berkaitan dengan syarikat kami;
    2. rakan kongsi perniagaan kami termasuk syarikat sekutu perniagaan, peruncit, pengedar, agen yang menyampai, membekal, mengedar dan/atau berurusan secara umum tentang perkhidmatan atau produk kami yang berkaitan dengan perniagaan kami dan berkaitan dengan program kesetiaan dan program-program lain;
    3. juruaudit, perunding perniagaan, akauntan, peguam, pembantu penyelidik atau penasihat profesional kami yang lain dan / atau perunding sebagaimana yang kami fikir perlu dan sesuai ;
    4. sub- kontraktor atau pemberi perkhidmatan atau produk pihak ketiga sebagaimana yang kami fikir perlu atau yang sesuai termasuk pengurusan harta pihak ketiga atau syarikat-syarikat atau entiti pemasaran;
    5. mana-mana pihak yang pendedahan kami adalah diwajib atau dikehendaki di bawah undang-undang atau sebagai tindakbalas kepada pihak berkuasa tempatan atau negeri atau persekutuan, pengawal selia industri , agensi penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun, mahkamah, tribunal, pusat timbang tara, pesuruhjaya atau majlis atau persatuan undang-undang yang diberi kuasa oleh undang-undang.

  6. Kewajipan Anda

    Adalah wajib bagi anda untuk membekalkan data peribadi anda kepada kami dengan kaedah yang paling tepat. Sekiranya anda tidak membekalkan data peribadi anda, kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam klausa 3 disini dan semua hubungan yang diwujudkan atau yang akan diwujudkan antara kami hendaklah kemudiannya ditamatkan dan diberhentikan serta-merta.

  7. Hak-Hak Anda
    1. Hak mengakses kepada data peribadi

      Anda berhak untuk mengakses data peribadi anda yang kami kumpul dan proses menyampaikan notis yang munasabah.

    2. Hak membuat pembetulan data peribadi

      Anda berhak untuk membuat pembetulan data peribadi anda yang kami kumpul dan simpan di mana data peribadi tersebut adalah tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini dengan menyampaikan notis yang munasabah.

    3. Hak menghadkan pemprosesan data peribadi anda

      Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan data peribadi anda dengan permohonan untuk menarik balik kebenaran anda sepenuhnya dalam setiap kes sebelum ini, termasuk untuk tujuan pemasaran langsung dan tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah.

  8. Butir-butir hubungan untuk membuat pertanyaan dan aduan mengenai data peribadi

    Jika anda ingin melaksanakan hak-hak anda dalam klausa 7 untuk membuat pertanyaan atau aduan mengenai data peribadi anda, polisi, prosedur berhubung dengan pemprosesan data peribadi anda, anda boleh menghubungi jabatan kami seperti berikut:

    Jabatan : Cuckoo Malaysia Careline Team
    No. Telefon : 1 800 08 1111 atau 03-7453 8888
    Fax No. : 03-7453 8899
    Alamat e-mel : info@cuckoo.com.my
    Alamat pos : A-20-4, Northpoint Offices, Mid Valley City. No. 1, Medan Syed Putra Utara, 59200, Kuala Lumpur, Malaysia.

  9. Maklumat-maklumat lain

    Anda boleh melawat laman web kami www.cuckoo.com.my/pdpa-consent/ untuk mengetahui dasar privasi kami dengan lebih lanjut.